انواع داروی چربی خون که تجویز می شود

ساخت وبلاگ
<strong>داروی</strong> <strong>چربی</strong> خون

تغییر سبک زندگی مانند بهبود رژیم غذایی و ورزش بیشتر در برخى افراد ممکن است سطح کلسترول ناسالم یا چربی خون را کاهش دهد یا درمان کند. اما در برخى افراد با کلسترول و چربی بالا، ممکن است داروی چربی خون نيز مورد نیاز باشد.

براى داشتن برنامه ى درمانى مناسب با پزشک خود مشورت كنيد. اگر برايتان دارو مورد نیاز است، حتما تمام داروها را طبق تجویز پزشک مصرف نمایید. براى سلامتى خود بهتر است این داروها را مداوم مصرف كنيد.


تذکر: در این مقاله سعی شده فقط اسم و موارد کاربرد داروهای چربی خون آورده شود و هیچگونه تجویزی انجام نمیشود. تجویز باید زیر نظر پزشک و مختص فرد مورد نظر انجام شود.

انواع داروی چربی خون ( کاهش کلسترول بد)

از داروهای مختلفی برای کاهش سطح کلسترول خون استفاده می شود.

معمولا برای اکثر بیماران استاتين ها توصیه می شود. استاتین ها تنها دسته دارویی کاهنده کلسترول می باشند که به طور مستقیم خطر ابتلا به حمله یا سکته قلبی را كاهش می دهند.

1- استاتین ها

این دسته از داروها كه به عنوان مهار کننده های HMG CoA ردوکتاز نيز شناخته می شوند، در کبد از تشکیل کلسترول جلوگیری مى کنند.

این كار باعث کاهش کلسترول در خون می شود. استاتین ها در کاهش LDL (كلسترول بد) موثر هستند. همچنین باعث کاهش تری گلیسیرید (چربی خون) و افزایش HDL (کلسترول خوب ) می شوند.

قبل از شروع مصرف استاتین، با پزشک خود درباره عوارض احتمالی آن ها صحبت کنید. اکثر عوارض جانبی آن ها خفيف است و بدنتان توانايي كنترل آن ها را دارد.

مشکلات عضلانی و ناهنجاری های کبدی نادر است، اما ممکن است پزشكتان انجام منظم آزمایش های کبدی را درخواست كند. افرادی که باردار و یا مبتلا به بیماری کبدی فعال یا مزمن هستند، نباید استاتین مصرف کنند.

اگر استاتین ها به اندازه کافی به شما کمک نمی کنند و یا عوارض جانبی ایجاد می کنند، پزشک ممکن است داروهای ديگری را توصیه کند.

افرادى كه در گروه هاى زير می باشند بهتر است قبل از استفاده از استاتین در مورد خطرات و مزایای استفاده از استاتین با پزشک خود مشورت کنند:

  • افراد بزرگسال با سابقه بیماری قلبی عروقی، از جمله سکته ناشی از آترواسکلروز
  • افرادى که سطح LDL-C آن ها بیش از ١٩٠ ميلى گرم در دسی ليتر باشد.
  • افراد بزرگسال ٤٠ تا ٧٥ ساله مبتلا به دیابت
  • افراد بزرگسال ٤٠ تا ٧٥ ساله كه سطح LDL-C آن ها بين ٧٠ تا ١٨٩ ميلی گرم در دسی ليتر باشد و ٥ تا ١٩.٩ درصد افرادى كه خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی پيشرونده ناشى از آترواسکلروز با ريسك فاكتور ( عوامل خطر ) در ١٠ سال آينده دارند.
  • افراد بزرگسال ٤٠ تا ٧٥ ساله كه سطح LDL-C آن ها بين ٧٠ تا ١٨٩ ميلی گرم در دسی لیتر باشد و ٢٠ درصد افرادی كه خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی پيشرونده ناشى از آترواسکلروز بدون عوامل خطر در ١٠ سال آينده دارند.

بهتر است با پزشك خود در مورد خطرات ١٠ ساله ابتلا به بيماري هاى قلبی صحبت کنید. پزشكتان عوامل خطر و بهترین روش درمان را ارزیابی خواهد کرد.

چربی hdl

برخی افراد که در این دسته قرار نمی گیرند ممکن است از درمان با استاتین ها سود ببرند.

استاتین های موجود عبارتند از:

  • آتورواستاتین
  • فلوواستاتين
  • لواستاتین
  • پراواستاتین
  • روزوواستاتین
  • کلسیم
  • سیمواستاتین

استاتین ها در داروهای ترکیبی نيز يافت مي شوند که عبارت است از:

  • ادویكور ( لواستاتين + نیاسین )
  • كادوت ( آتورواستاتین + آملودیپین )
  • ويتورين ( سیمواستاتین + ازيتيماب )

2-. مهارکننده های PCSK9

مهارکننده های PCSK9 به يک پروتئین در کبد متصل شده و آن را غیر فعال می كنند تا LDL را کاهش دهند. می توان اين داروها را همراه با استاتین ها تجويز كرد. نام برخى از اين دارو ها عبارتند از:  آلیروكوماب و اوولوكوماب

3- مهار کننده های انتخابی جذب کلسترول

این دسته ى نسبتا جدید از داروهای کاهنده کلسترول، جلوى جذب کلسترول در روده را مى گيرد.  مهار کننده هاى انتخابی جذب کلسترول، در کاهش LDL موثر مى باشند. همچنین ممکن است اثراتى بر کاهش تری گلیسیرید (چربی خون) و افزایش HDL داشته باشند.

اولین دارو از این دسته، ازيتيماب است كه در سال ٢٠٠٢ برای درمان کلسترول بالا و برخی از اختلالات لیپیدی ارثی مورد تایید قرار گرفت.

4- رزین ها

این دسته از داروهای کاهنده ى LDL، كه به عنوان داروهای متصل شونده به اسید هاى صفراوى نيز شناخته مى شوند؛ در روده باعث افزایش دفع کلسترول مى شوند.

بدن شما از کلسترول برای ساختن صفرا ( اسید مورد استفاده در فرایند گوارشی ) استفاده می کند. این داروها به صفرا متصل می شوند؛ بنابراین نمی توانند در طول فرآيند هضم مصرف شوند.

کبد با ساختن بيشتر صفرا پاسخ آن را می دهد. كبد براى ساخت صفراى بيشتر، كلسترول بيشترى مصرف مى كند؛ به این معنا که کلسترول کمترى وارد جریان خون می شود.

رزین های موجود عبارتند از:

  • کولستیارامین
  • کولستیپول
  • كولسولام

چربی خون

5- فیبرات ها (مشتقات فیبریک اسيد )

فیبرات ها باعث کاهش تری گلیسیرید و در برخی موارد افزایش سطح HDL می شوند. اما این داروها در کاهش LDL موثر نیستند.

فیبرات هاى موجود عبارتند از :

  • جموفيبروزيل
  • فنوفیبرات
  • کلوفیبرات

6- نیاسین (نیکوتینیک اسيد)

یکی از انواع داروی چربی خون نیاسین است. این دارو بر روی تولید چربی خون در کبد تاثير مى گذارد .

عوارض جانبی نیاسین ممکن است شامل استفراغ، خارش و ناراحتی معده باشد. عملکردهای کبدى شما بايد دقیقا تحت نظر باشند چرا كه نیاسین می تواند باعث مسمومیت شود.

صورتهای بدون نسخه نیاسین معمولا عوارض جانبی بیشتری دارند، به خصوص در دوزهای بالاتر. نیاسین در بیماران دیابتی بايد با احتیاط مصرف شود؛ زیرا می تواند سطح قند خون را افزایش دهد.

فرم تجویزى نياسين به عنوان یک مکمل غذایی موجود است. نیاسین مکمل غذایی نباید به عنوان یک جایگزین برای نیاسین تجویزى استفاده شود؛ چرا كه عوارض جانبی بالقوه جدی ايجاد مى كند.

مکمل های غذایی نیاسین توسط اداره غذا و دارو تنظیم نمی شود و ممکن است حاوی مقادیر بسیار متنوعی از نیاسین باشد. مقدار نیاسین ممکن است در برندهاى تجارى گوناگون متفاوت باشد. قبل از شروع هرگونه درمان با نیاسین، با پزشک خود مشورت کنید.

نیاسین

7- اتیل استرهای اسید چرب امگا سه

این داروها از روغن ماهی هایی که از نظر شیمیایی تغییر یافته و تمیز شده اند، مشتق مى شوند. اين داروها همراه با تغییرات غذایی برای کمک به كاهش سطح تری گلیسیرید بسیار بالا (بیش از ٥٠٠ میلی گرم در دسی لیتر) مورد استفاده قرار مى گيرند.

اين داروها ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کنند. همچنین ممکن است با سایر داروها، داروهای گیاهی و مکمل های غذایی تداخل داشته باشند.

ممكن است در افراد مبتلا به آلرژی یا حساسیت به ماهی، صدف و یا هر دو  واکنش شدیدی به این داروها ايجاد شود. بايد در مورد اين افراد همانند افرادی که حساسيت به اجزای دارويی خاصى دارند نيز، احتياط كرد.

اتیل استرهای اسيد چرب امگا سه در دسترس شامل موارد زیر است:

  • لووازا
  • واسكپا
  • امگا سه دريايي مشتق شده از اسیدهای چرب غیر اشباع

اين داروها که معمولا به عنوان روغن ماهی امگا سه یا اسیدهای چرب امگا سه شناخته می شوند، در دوزهای بالا برای کاهش میزان تري گلیسیرید بالاى خون استفاده می شوند.

اين دارو ها کمک می کنند تا ترشح  تری گلیسرید كم شود و دفع آن تسهیل يابد. مقدار مورد نياز اين اسيد چرب براى كاهش تری گلیسیرید (٢ الى ٤ گرم) را به تنهايی از رژيم غذايی نمى توان تامين كرد؛ بنابراین ممکن است نیاز به کپسول های مکمل باشد.

از این مکمل ها فقط تحت نظر پزشک استفاده کنید، زیرا دوزهای بالاى آن ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کنند كه می تواند شامل افزایش خونریزی، سکته مغزی و کاهش قند خون در افراد دیابتی باشد.

تداخلات منفی با داروهای دیگر، داروهای گیاهی و مکمل های غذایی نیز ممکن است ايجاد شود. افراد مبتلا به آلرژی به ماهی، صدف و یا هر دو ممکن است واکنش شدیدی نسبت به این مکمل ها نشان دهند.

تذکر: در این مقاله سعی شده فقط اسم و موارد کاربرد داروی چربی خون آورده شود و هیچگونه تجویزی انجام نمیشود. تجویز باید زیر نظر پزشک و مخصوص فرد مورد نظر انجام شود.

 

دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق و فشار خون

نوشته انواع داروی چربی خون که تجویز می شود اولین بار در دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق. پدیدار شد.

دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق...
ما را در سایت دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : جواد بیابانی hendesi بازدید : 244 تاريخ : پنجشنبه 31 مرداد 1398 ساعت: 20:31